DE EERSTE VOLLEDIG EIGEN STOOK!

 

Na 3 jaar voorbereiding is het vandaag dan eindelijk zover! De eerste distillatie van de Wagging Finger new make spirit is een feit!

Na afgelopen zondag de eerste fermentatie te hebben aangezet, heeft de wort zo’n 60 uur staan borrelen, wat tot zo’n 600 liter wash op 10 à 11% alcohol heeft geleid. Vandaag zijn we in enkele oefen-runs kleine hoeveelheden aan het distilleren geweest om uit te vinden hoe we Willemijn af mogen stellen door te variëren met de temperatuur onder in de ketel en de koeling bovenin, om zo de juiste scheidingspunten tussen de voor,- midden- en naloop kunnen vinden.

Gin distilleren hebben we inmiddels goed in de ‘Wagging Fingers’ zitten, maar new make voor whisky is toch een heel ander verhaal! Trots zijn we, op deze nieuwe stap in de Nederlandse distilleer geschiedenis, een mooi moment op de Wagging Finger tijdlijn! Op onze Facebook pagina hebben jullie vandaag de live beelden kunnen zien van de eerste test stook. Een mooi moment maar natuurlijk zitten we niet stil zoals je kunt horen op de achtergrond van onderstaand filmpje…

https://www.facebook.com/waggingfinger/videos/2119572658056817/

Er wordt hard doorgewerkt, flessen gelabeld en verpakt, vragen beantwoord, mensen ontvangen en instructies gegeven. Terwijl Willemijn rustig door stookt en alles nauwlettend in de gaten houdt, komt Erik regelmatig proeven, ruiken, meten en af en toe wat kleine aanpassingen doen. De eerste resultaten van deze oefen-runs zijn zeer veelbelovend en zijn mooi moutig met frisse, granige toetsen en soms zelfs zalvend zoet. Proefondervindelijk zijn we vandaag op zoek naar de optimale balans, en dit zijn dan ook zeker nog niet de definitieve recepten. In deze 1e test batch komen we uit rond de 75% alcohol.

Tijdens WFNN in Groningen op 23, 24 en 25 maart aanstaande kunnen jullie de new make spirit uit Willemijn allemaal gaan proeven. Volgende week hebben we het plan om ook een vergisting voor de Deventer moutwijn van rogge en gerst te maken zodat jullie dit distillaat ook op WFNN kunnen proeven. Naast dit alles hebben we nog meer mooi nieuws in het vooruitzicht! De laatste voorbereidingen worden nu gemaakt zodat je kan nog meer deel uit gaan maken van Wagging Finger.

Blijf ons volgen!

Wagging Finger
Share
This