Iets over Jenever…en waarom we dat belangrijk vinden!

Vanmorgen bij het ontbijt viel ons oog direct op een interessant artikel…een slijter uit het noorden van het land deelde het en we konden het niet nalaten daar even op te reageren. Hier doen we het nog een keer dunnetjes over.

De schrijvers van het artikel doen in Esquire een oproep aan de NL’se gedistilleerd drinker…”geef Jenever nou eens wat meer liefde”. Een oproep waar we vierkant achter staan. De diversiteit van de verschillende jenevers, de authenticiteit van dat product en het vakmanschap dat nodig is om het te maken worden aangehaald om ons te overtuigen dat Jenever weer een goede kans verdiend. Maar helaas helaas wordt ook het prijsargument er weer bij gehaald…”het is nog goedkoper ook” wanneer het wordt vergeleken met de hippe Gins van nu. En daar graaft de Jenever promotor zijn eigen graf. Wanneer we de prijs als argument voor het drinken van Jenever gaan gebruiken doen we niets anders dan de grote Jeneverproducenten als decennia lang hebben gedaan. Bulk productie draaien om de flessen van een liter voor €8,99 bij de slijter op de plank te hebben staan. De NL’se consument heeft dat product terecht de rug toegekeerd. Het heeft namelijk niets met Jenever te maken…één verdwaalde jeneverbes in een sloot neutrale graanalcohol maakt geen Jenever…!!

Waar de aandacht naar uit moet gaan zijn de kleine ambachtelijke stokers…Die kunnen het verschil maken en die kunnen laten zien dat het ook anders kan. In het artikel wordt verwezen naar ambachtslieden die in Groningen, Amsterdam en Schiedam dagelijks werken aan bijzondere dranken. Ons gevoel zegt dat hier verwezen wordt naar een aantal heel grote producenten die mede verantwoordelijk zijn geweest voor de ondergang van de Jenever. Nu Jenever weer hip lijkt te worden laten zij het oude prijsargument weer nadrukkelijk gebruiken En vallen ze dus in hun eigen zwaard.

Wanneer de Jeneverwereld serieus wil dat er een herwaardering komt van ons gedistilleerd erfgoed (en waarom zou dat niet kunnen) dan zullen ze het over een andere boeg moeten gooien. Je ziet de voorbeelden al wel in de markt…gerijpte Jenevers, Jenevers waar daadwerkelijk een mooi percentage moutwijn in zit of Jenevers op basis van rogge of spelt. Iedereen die een beetje thuis is in deze wereld weet welke stoker zijn/haar product en het ambacht serieus neemt en ver weg blijft van bulk-productie. Alleen over die boeg kan het imago veranderen…Wanneer we in alle communicatie en in het marketinggeweld van de grote jongens opnieuw de prijs tot een belangrijk argument verheffen dat zal de opleving van Jenever van korte duur zijn…

Jenever mag en moet wat kosten! Het staat veelal te goedkoop op de schappen in de winkel. En natuurlijk bulk-geproduceerde jonge jenever kost niets…maar je krijgt ook niets. Maar die gerijpte of die met prachtige moutwijn geconstrueerde jenever mag zich meten met de cognacs of de whiskies. Als we die stoker niets betalen namelijk heeft hij/zij ook nooit de kans zich verder te ontwikkelen en nog mooiere/oudere producten op de markt te brengen. Dus laat je Hollandse zuinigheid eens varen en geef die paar tientjes nu eens niet uit aan “buitenlands gedistilleerd” maar aan oerhollandse kwaliteit.

Onze oproep is dan ook (en we deden het kort geleden ook al toen we wat schreven over de zogenaamde craft-distillers); herontdek ons NL’se gedistilleerd erfgoed…maar laat je niet leiden door de praatjes van de grote jongens. Ontdek zelf, proef, laat je voorlichten bij een goede slijter en zoek de pareltjes die er in Nederland gemaakt worden. En die pareltjes komen zeker niet alleen uit Groningen, Amsterdam of Schiedam.

Wij werken er hard aan om nog dit jaar een mooie Jenever op de markt te brengen. Het succes van Jenever in de toekomst hebben we met elkaar in handen!

http://www.esquire.nl/the-good-life/longform/a7608/waarom-jenever-nu-1-minuut-van-je-tijd-verdient/

Erik Molenaar
Share
This