In bijzondere tijden gaan mensen vaak terugdenken aan vroeger…Nu doen we dat bij Wagging Finger wel vaker, niks bijzonders aan. Vroeger dronk Opa een Jonge Genever, en dat drankje is een beetje in de vergetelheid geraakt. En omdat we bij Wagging Finger ons gedistilleerd erfgoed graag in ere herstellen presenteren we met gepaste trots onze eerste eigen Jonge Genever…!!

Willemijn keek trots toe toen we deze stevige borrel ontwikkelde. Want het is natuurlijk niet zomaar een Jonge Borrel, niet zoals al die die flessen die de “mengers” ons jarenlang in de maag splitste.

Deze Jonge Genever bevat een stevige 12,5% moutwijn van Rogge en Gerst die ook nog eens de gelegenheid heeft gehad om een tijdje heerlijk te rijpen op Europees eiken.

De gebeide is gestookt met rebelse hoeveelheid Jeneverbes, Kalmoes, Kaneel, Engelwortel en Duindoornbes… Die Duindoornbes geeft de Genever een lichtfris zuurtje. Bol van smaak, bol van karakter…!

De ideale kopstoot combinatie met een Deventer DAVO-biertje is al ontwikkeld…Zodra dat weer kan gaan we bij DAVO een mooie introductie verzorgen. Deze borrel laat de concurrentie ver achter zich…Oh ja, smaakt ook heerlijk bij een blokje kaas…

Het najaar breekt aan, de temperatuur gaat zakken (tenminste daar gaan we voor nu maar even vanuit) en het wordt tijd voor stevige smaken. In de eerste range van drie typen Genever presenteren we nu de V3.0. Afkomstig uit dezelfde productiereeks als de V1.0…een Genever dus die voor zo’n 25% uit Moutwijn bestaat en waarvan de gebeide op smaak is gebracht met o.a. Jeneverbes (een boel), Engelwortel, Kalmoes, Kaneel en Peper. Maar waar de V1.0 gedurende 6 maanden had gerijpt op een voormalig bourbon-vat heeft deze V3.0 in totaal 14 maanden gerijpt op een voormalig Oloroso sherry vat. De transformatie van smaken is compleet.

Toen we Wagging Finger begonnen schreven we onder andere dit: “Wagging Finger is recht door zee, no nonsense, klassieke distillaten en verrassende experimenten…” Deze Oude Genever is een combinatie van die laatste twee. Enerzijds een klassiek Nederlands distillaat maar wel even wat extra aangezet in smaak….

Die Jeneverbes mag er wat ons betreft namelijk dik bovenop liggen. Bij ons geen aangezoete Genever met een minimum aan jeneverbes omdat zoet lekker valt bij de massa en het bittere van de Jeneverbes niet iedereen kan bekoren. Nee, wij kiezen voor uitersten…Gevolg zal zijn dat wellicht niet iedereen deze uitvoering even lekker zal vinden, maar daarin zijn we redelijk compromisloos. “Love it or hate it” geen “middle of the road”.

Een tijd geleden alweer hebben we zo’n 20 Nederlandse Genevers op een rij gezet en deze allemaal eens goed door geproefd. Wat ons opviel is dat er maar weinig echt “uitgesproken” smaken te onderscheiden vielen. Het was allemaal redelijk “bescheiden”. Let wel, alles zat goed in elkaar en was van mooie kwaliteit (hulde aan de Nederlandse stokers) maar er was niets dat je uit je schoenen blies. En af te lezen aan de populariteit van bijvoorbeeld de Schotse Whisky’s wordt de NL’se consument toch graag af en toe even uit zijn schoenen geblazen. Met dat in het achterhoofd zag de V3.0 het levenslicht. Een onbescheiden product…Willemijn schudt haar hoofd en heft haar vinger alweer…

De V3.0 kenmerkt zich door een prachtig licht gouden tint, en op de neus tref je onmiskenbaar de Jeneverbes en het sherry-vat aan. De frisse, harsige geur van de Genever en de diepere geuren van laurier, maggi-plant en gebrande suikers vermengen zich tot een bijzondere combinatie…

Gedistilleerd Maatwerk!

Wagging Finger en Filosoof Jenever hebben begin dit jaar de handen ineen geslagen om een Oude Genever te creëren die specifiek bedoeld is om gedronken te worden bij een Hollandse Nieuwe Haring. Een jenever gelagerd op Fino Sherry-vaten met rode bietjes, dille en kummel.

De maand juni is de maand van de Hollandse Nieuwe…het eerste vaatje wordt geveild en door het hele land worden haring party’s georganiseerd. Bij die haring wordt traditioneel ook een glas korenwijn of oude jenever geschonken. Hollandse traditie op z’n best. Samen met Nienke Oostra (Filosoof Jenever) hebben we ons gebogen over de receptuur die aan de basis van deze ultieme ‘Haring Jenever’ moest liggen.

Een belangrijk onderdeel van de jenever is de geheel in eigen beheer vergiste en afgestookte Moutwijn. In dit geval werd voor een moutwijn gekozen die voor 50% uit Gerst en 50% uit Rogge bestaat. De Rogge geeft een mild kruidig karakter aan de moutwijn en zorgt voor een olie-achtig mondgevoel. De moutwijn heeft een aantal maanden gerijpt op een eikenhouten vat waarin voorheen Spaanse Fino-sherry had gezeten. Dit zorgde ervoor dat er een bloemig en mineraal fris karakter aan de moutwijn werd toegevoegd. De gebeide die de oude jenever completeert werd gestookt van neutrale graanalcohol met onder andere jeneverbes, koriander, engelwortel en Sarawak peper. Maar daar zijn we niet gestopt. Er zijn vervolgens ook nog drie esprits gedistilleerd. Deze esprits van Rode Biet, Dille en Kummel maken dat deze oude jenever zo goed combineert met de vettige haring. De aardse biet en de fris kruidige dille en kummel voegen zich heerlijke bij de zilte vis.

Resultaat van dit alles is de “Exercise V2.0” de tweede in een serie van drie Genevers die onder het Wagging Finger label wordt uitgebracht. In het najaar volgt Exercise V3.0.

De beperkte oplage van slechts 243 flessen benadrukt nogmaals dat jenever meer kan zijn dan een industrieel geproduceerd massa product. De kleinschaligheid, de zorgvuldige keuze van de receptuur en ingrediënten en een goed uitgevoerd distillatieproces maken een mooi product dat meer waardering uit eigen land verdient.

Twee jaar geleden op 27 februari 2017 vulden we een tweetal 130L nieuw Amerikaans eiken vaten met Gin. Het was koud, het was donker en we hebben de vaten naar een hoekje van de distilleerderij gerold en daar rustig laten liggen.

Nu 2 jaar later hebben we één van de vaten gebotteld. We presenteren de nieuwe “American Oak 2Y”

De diep gouden kleur verraad een langere rijpingstijd op actief hout. Als je de fles opent is daar nog de dikke invloed van de Jeneverbes, maar die wordt nu bijgestaan door een immense kruidigheid vanuit het nieuw Amerikaans eiken.

De geur van verse Gember dringt je neus binnen en prikkelt op een aangename manier. Het nemen van een klein slokje is een smaakbelevenis…Gin, Specerijen, verse Gember en allemaal in balans met daarbij een heerlijk lange warme nasmaak.

Onze “Perfect Serve” hiervoor is heel makkelijk…Mooi ruim glas, flink wat ijs, een forse scheut “American Oak 2Y”, een paar gekneusde Jeneverbessen en een stukje vers gesneden Gember. Laat de warme zomeravond maar komen.

Nu te koop!

“Wat je van ver haalt is lekker…” maar we vergeten wel eens dat juist dichtbij de mooiste dingen worden gemaakt. Het is tijd! Tijd voor een herwaardering van ons eigen gedistilleerd erfgoed. En tijd om het stoffige imago van Genever achter ons te gaan laten. We gaan Genever verjongen…”Rejuvenating our Heritage”

Dat de grote stokers er de laatste decennia een potje van hebben gemaakt en ons massaal aan de Whisky, Rum, Cognac etc. hebben gekregen dat moge duidelijk zijn. Maar Genever kan zo’n mooi product zijn. En voor een stoker is het bijzonder interessant omdat je al je creativiteit er in kwijt kan.

De eerste Wagging Finger Genever bestaat uit verschillende onderdelen…ongeveer 1/3 van de fles is gevuld met zelf gestookte Moutwijn, geen inkoop bij grote Belgische stokers maar 100% in eigen beheer vergist en afgestookt. De moutwijn is gemaakt van een mengsel van Rogge en Gerst waardoor deze heerlijk kruidig is geworden. De Rogge zorgt ook voor een olie-achtig mondgevoel.

De andere 2/3 inhoud van de fles bestaat uit de zogenaamde “Gebeide”. Neutrale graanalcohol opnieuw gedistilleerd met Jeneverbes, Kalmoes, Kampot-peper, Engelwortel en een beetje Koriander. Het mengsel van deze twee distillaten heeft 6 maanden gerijpt op een voormalig Bourbon-vat en is vervolgens gebotteld op 38% vol.

De Wagging Finger Oude Genever V1.0 is zacht, maar vol van smaak. Heeft een frisse citrustoon, maar tegelijk een kruidig element dat lijkt op zoethout. De moutwijn komt nog goed naar voren in een heerlijke toets van granen.

Deze eerste versie is maar een oplage 203 flessen. Over een maand of 2 komt de volgende versie uit…Dus als je de Wagging Finger Oude Genever Exercise V1.0 hebt gemist wees gerust er is meer onderweg.

“Eigenlijk is het iets dat je al veel langer wilde… maar je durfde niet goed. Je moest er meestal ook de grens voor over. Naar een prachtig land weliswaar maar toch… en dan ook nog die Brexit… Is dit de mogelijkheid waar je op hebt zitten wachten?”

We presenteren met grote trots en gezonde spanning ons “7837 VATENPLAN”. Jouw mogelijkheid om je eigen vaatje met een mooi Wagging Finger Distillaat aan te schaffen en voor enige jaren rustig bij ons te laten rijpen.

Je hebt volop keuzes… Neem je een 64L vat of toch maar een 130L. En is dat dan nieuw Amerikaans of Europees eiken, of wellicht een voormalig Bourbon of Sherry vat. En wat stop je er dan in? Oude Genever, Korenwijn of Whisky… en wat voor soort Whisky dan? Of heb je wellicht heel specifieke wensen? Wil je het vaatje bijvoorbeeld op een specifieke datum gevuld hebben? Laat het weten, want er kan veel! Klik hier voor de basis mogelijkheden en prijzen.

Vandaag hebben we alweer een vergisting opgezet voor een vaatje dat we volgende week gaan vullen. Een paar vroege vogels gingen jullie namelijk al voor… de eerste leden van de “7837 Vatenclub” hebben zich al aangediend. Stel je voor… je eigen vaatje. Je kan er mee op de foto, je mag er mee komen knuffelen en zelf meehelpen stoken en vullen… We horen graag van je!

Heb je interesse? Laat dat dan even weten via 06-81500577 of stuur een berichtje naar info@waggingfinger.com.

 

 

Tijd voor de formele presentatie van de nieuwste telg in de Gin-familie… De Wagging Finger “Admiraal de Ruyter”.

Onze vertaling van een klassieke Navy Strength Gin, gebotteld op maar liefst 57,5%. Een ietwat aangepaste receptuur met verse limoen in plaats van de citroenschil en een heel klein kruid toetsje met kruidnagel en anijs. Zorgvuldig stoken en een lange rustperiode voor het bottelen hebben gezorgd voor een heel zachte Gin die ondanks het hoge percentage helemaal niet scherp is. De jeneverbes voert uiteraard weer de boventoon. Heerlijk om puur te drinken maar ook de perfecte partner voor een lekkere stevige Gin&Tonic.

De naamgeving is een hele dikke Wagging Finger naar de Engelsen… Ten eerste is Gin een direct afgeleide van de Nederlandse Jenever (we zeggen het nog maar weer een keer) en ten tweede gaan we onze versie van een “Navy Strength Gin” natuurlijk geen naam van een Engelse zeeheld meegeven. Nee, in het kader van #LetsKickSomeBritishAss en #ReclaimingOurHeritage geven we met onze eigen Michiel Adriaanszoon de Ruyter de Engelsen opnieuw een koekje van eigen deeg..!

De slechts 487 flessen zijn vanaf nu te bestellen bij de betere slijter!

Na het uitbrengen van de verschillende versies Gin in onze eerste 1,5 jaar sluiten we de zoektocht naar de, voor ons, perfecte receptuur af. Geen Exercises meer maar een fles die voldoet aan de eisen die wij stellen aan een goede Gin.

De finale receptuur heeft de mooie frisse citrusinvloed zoals V1.0 die had, de balans van V2.0 en de stevige expressiviteit van V3.0…en we hebben een kruidig tintje toegevoegd in de vorm van een klein beetje Anijs en Kruidnagel…

Met trots presenteren we dan ook DE Wagging Finger Gin….een iets aangepaste verpakking met wat meer info op de fles. Een trotse verwijzing naar onze herkomst met een subtiel vlaggetje en een frisse oranje wax dop. Zijn we nu klaar met experimenteren? Uiteraard niet….we zijn al weer bezig met een limited edition release die in het najaar op de markt gaat komen. Stay tuned….!!

 

 

Ze zijn verkrijgbaar…. de eerste flessen van de Wagging Finger Quercus Rubra Fino. De Gin gerijpt in voormalige Spaanse Fino-sherry vaten. Op 28 oktober van het vorige jaar zijn deze vaten gevuld met V2.0 Gin op 65%. Eind mei is het eerste vat geleegd en teruggebracht naar 44% bottelsterkte.

We kozen heel bewust voor de Fino-sheryy vaten aangezien we gecharmeerd waren van het idee van een Gin op Sherry maar ons tegelijk bewust waren van de mogelijkheid dat het hout binnen n0-time de droge frisse Gin zou gaan overheersen. Dus geen PX, geen Olorosso, geen Amontillado maar Fino. Het ingetogen, minerale karakter afgewisseld met de bloemige tonen geeft de Gin een geweldige impuls en veroorzaakt een bijzondere transformatie.

Op de neus tref je eerst een amandelzoete geur aan die al snel plaatsmaakt voor een meer minerale en meer ziltige invloed. Daarachter houdt de Jeneverbes zich even schuil…In de smaak een zelfde ontwikkeling. Zoet, Mineraal…GIN! Jeneverbes, Kardemom en Koriander. Dit kan uitstekend puur gedronken worden. Ijsklontje erbij en een paar gekneusde Jeneverbessen en klaar. Wil je hem toch in de mix dan bevelen we de Fevertree Clemetine&Cinnamon aan. De kaneeltoets in deze Gin voegt zich perfect bij de invloeden van het Amerikaans Eiken (Quercus Rubra). Ook daarbij 4 of 5 gekneusde Jeneverbessen en wat julienne gesneden reepjes verse Gember.

Deze eerste batch leverde zo’n 360 flessen op. De voorbereidingen voor de tweede batch zijn in volle gang en binnenkort eveneens leverbaar.

Sinds vorige week zijn ze eindelijk breed verkrijgbaar. De laatste versie van onze “Exercises” de V3.0 en de eerste gerijpte Gin, de “American Oak”

Voor de V3.0 hebben we weer niet meer gedaan dan het spelen met de verhoudingen van de gebruikte 8 botanicals. En toch is het weer gelukt om een andere Gin neer te zetten. Hij is wat aardser, de kardemom komt goed door en de nasmaak lijkt een zoetje te hebben voordat de Jeneverbes goed doordringt. We zijn erg benieuwd wat jullie er van vinden.

De “American Oak” is een Gin die meer verdiend dan een Gin&Tonic. Dit drink je puur. Slechts 6 weken rijping in twee 130 liter Nieuw Amerikaans Eiken vaten laat een enorme invloed achter. Nog wel kort genoeg om de frisheid van de citrus te behouden, maar lang genoeg voor een mooie houtinvloed die sporen nalaat van verse gember, iets rokerigs en die de jeneverbes naar nieuwe hoogte lijkt te stuwen. Wat ons betreft een zeer geslaagd eerste rijpings experiment.