Twee jaar geleden op 27 februari 2017 vulden we een tweetal 130L nieuw Amerikaans eiken vaten met Gin. Het was koud, het was donker en we hebben de vaten naar een hoekje van de distilleerderij gerold en daar rustig laten liggen.

Nu 2 jaar later hebben we één van de vaten gebotteld. We presenteren de nieuwe “American Oak 2Y”

De diep gouden kleur verraad een langere rijpingstijd op actief hout. Als je de fles opent is daar nog de dikke invloed van de Jeneverbes, maar die wordt nu bijgestaan door een immense kruidigheid vanuit het nieuw Amerikaans eiken.

De geur van verse Gember dringt je neus binnen en prikkelt op een aangename manier. Het nemen van een klein slokje is een smaakbelevenis…Gin, Specerijen, verse Gember en allemaal in balans met daarbij een heerlijk lange warme nasmaak.

Onze “Perfect Serve” hiervoor is heel makkelijk…Mooi ruim glas, flink wat ijs, een forse scheut “American Oak 2Y”, een paar gekneusde Jeneverbessen en een stukje vers gesneden Gember. Laat de warme zomeravond maar komen.

Nu te koop!

“Wat je van ver haalt is lekker…” maar we vergeten wel eens dat juist dichtbij de mooiste dingen worden gemaakt. Het is tijd! Tijd voor een herwaardering van ons eigen gedistilleerd erfgoed. En tijd om het stoffige imago van Genever achter ons te gaan laten. We gaan Genever verjongen…”Rejuvenating our Heritage”

Dat de grote stokers er de laatste decennia een potje van hebben gemaakt en ons massaal aan de Whisky, Rum, Cognac etc. hebben gekregen dat moge duidelijk zijn. Maar Genever kan zo’n mooi product zijn. En voor een stoker is het bijzonder interessant omdat je al je creativiteit er in kwijt kan.

De eerste Wagging Finger Genever bestaat uit verschillende onderdelen…ongeveer 1/3 van de fles is gevuld met zelf gestookte Moutwijn, geen inkoop bij grote Belgische stokers maar 100% in eigen beheer vergist en afgestookt. De moutwijn is gemaakt van een mengsel van Rogge en Gerst waardoor deze heerlijk kruidig is geworden. De Rogge zorgt ook voor een olie-achtig mondgevoel.

De andere 2/3 inhoud van de fles bestaat uit de zogenaamde “Gebeide”. Neutrale graanalcohol opnieuw gedistilleerd met Jeneverbes, Kalmoes, Kampot-peper, Engelwortel en een beetje Koriander. Het mengsel van deze twee distillaten heeft 6 maanden gerijpt op een voormalig Bourbon-vat en is vervolgens gebotteld op 38% vol.

De Wagging Finger Oude Genever V1.0 is zacht, maar vol van smaak. Heeft een frisse citrustoon, maar tegelijk een kruidig element dat lijkt op zoethout. De moutwijn komt nog goed naar voren in een heerlijke toets van granen.

Deze eerste versie is maar een oplage 203 flessen. Over een maand of 2 komt de volgende versie uit…Dus als je de Wagging Finger Oude Genever Exercise V1.0 hebt gemist wees gerust er is meer onderweg.

“Eigenlijk is het iets dat je al veel langer wilde… maar je durfde niet goed. Je moest er meestal ook de grens voor over. Naar een prachtig land weliswaar maar toch… en dan ook nog die Brexit… Is dit de mogelijkheid waar je op hebt zitten wachten?”

We presenteren met grote trots en gezonde spanning ons “7837 VATENPLAN”. Jouw mogelijkheid om je eigen vaatje met een mooi Wagging Finger Distillaat aan te schaffen en voor enige jaren rustig bij ons te laten rijpen.

Je hebt volop keuzes… Neem je een 64L vat of toch maar een 130L. En is dat dan nieuw Amerikaans of Europees eiken, of wellicht een voormalig Bourbon of Sherry vat. En wat stop je er dan in? Oude Genever, Korenwijn of Whisky… en wat voor soort Whisky dan? Of heb je wellicht heel specifieke wensen? Wil je het vaatje bijvoorbeeld op een specifieke datum gevuld hebben? Laat het weten, want er kan veel! Klik hier voor de basis mogelijkheden en prijzen.

Vandaag hebben we alweer een vergisting opgezet voor een vaatje dat we volgende week gaan vullen. Een paar vroege vogels gingen jullie namelijk al voor… de eerste leden van de “7837 Vatenclub” hebben zich al aangediend. Stel je voor… je eigen vaatje. Je kan er mee op de foto, je mag er mee komen knuffelen en zelf meehelpen stoken en vullen… We horen graag van je!

Heb je interesse? Laat dat dan even weten via 06-81500577 of stuur een berichtje naar info@waggingfinger.com.

 

 

Het is nu eindelijk zover… de tijd van slechts volgen, “liken” en nieuwsbrieven ontvangen zit er op. Dit weekend presenteren we in Groningen tijdens het WFNN de eerste tests van onze eigen graandistillaten. Die distillaten zijn het uitgelezen moment om jullie meer te gaan bieden en de ontwikkeling van die distillaten van dichtbij mee te gaan maken. Wordt nu:

en ontdek de komende jaren verder met ons mee!

Als je mee wilt gaan doen en ons echt wilt steunen hebben wij ingeschat dat jullie niet zitten te wachten op dividend, aandelen, of andere “bancaire” oplossingen. We delen een emotie, een voorliefde en misschien wel een beetje een aversie tegen de gevestigde orde! 

Dan gaan we jullie niet vervelen met financiële overzichten, winstprognoses en periodieke administratieve updates. Jullie willen iets tastbaars, iets te proeven, iets te delen! We gaan voor no-nonsense, recht door zee en een beetje ongehoorzaam!

Als “Patroon” kun je  Wagging Finger helpen door te groeien! Groeien in productiecapaciteit, groeien in kwalitatief assortiment, groeien naar dat toekomstige gebouw met dat mooie proeflokaal.

Deel worden van Wagging Finger en niet alleen genieten van de inhoud van de fles maar van dichtbij de ontwikkeling van ons bedrijf en onze producten beleven kun je op de volgende manieren. En geloof ons, dichter bij dan dit wordt het niet! Geen geheimen, full disclosure!

“It all started with Genever” Wie zegt er dat Genever “uit” is en alleen voor gepensioneerden heeft het inmiddels toch echt helemaal mis!  Als jij het met ons eens bent dat ons Genever-erfgoed verder moet worden afgestoft en dat de schade die de grote Jeneverstokers 50 jaar lang hebben aangericht nodig moet worden herstelt dan is dit je kans.

“Rejuvenating our Heritage”. Feitelijk een zelfde opzet als hierboven maar dan met de oervorm van ons gedistilleerd, de Korenwijn. De Nederlandse variant van de Schotse Whisky, de Franse Cognac en de Italiaanse Grappa. Puur in zijn vorm en eenvoud, 100% moutwijn gestookt van een variëteit aan granen en een zorgvuldig samengesteld aantal kruiden en specerijen.

“Creating new Heritage”. Genever en Korenwijn zijn ons gedistilleerd erfgoed, dat staat als een huis en kent een lange geschiedenis. Waar we volop mee bezig zijn is het maken van nieuw erfgoed in de vorm van in Nederland gestookte whisky. Wanneer je deel uit wilt maken van deze creatie en dit proces van A to Z wilt volgen die dan mee!  

“All of the Above”. Voor Patronen die hun taak meer dan serieus nemen (of gewoon niet kunnen kiezen) is er ruimte om je toewijding een plaats te geven. Wanneer je voor “All of the Above” gaat ontvang je alles wat hierboven onder punt 1, 2 en 3 staat. 

Bij de bovenstaande programma’s ontvang je in ieder geval 2x 200ml distillaat bij aanvang. 2x 200ml van je product na 1 en na 2 jaar rijping. En een 700ml en 200ml fles van het 3 jaar gerijpte product. Daarnaast een persoonlijke lidmaatschapspas en meerdere voordelen in de toekomst. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving.

“Het Abonnement”  Voor de grote genieters, de uitzonderlijk gepassioneerden, drank investeerders of diegenen die gewoon te veel geld hebben is er “Het Abonnement”. Je ontvangt 10 jaar lang twee gesigneerde flessen van alle nieuwe releases van Wagging Finger producten ingaand op het moment van inschrijving.

Voor een compleet overzicht en de daarmee gepaard gaande kosten hebben we hier een pdf, waarin je alles na kunt lezen en exact wordt uitgelegd hoe e.e.a in zijn werk gaat. Op korte termijn zal ook de verdere website ingericht zijn om de verschillende programma’s aan te kunnen schaffen. Kun je niet wachten bestel dan via het contactformulier op de website en we sturen je een setje documenten inclusief een eenmalige machtiging kaart toe.

Tijd voor de formele presentatie van de nieuwste telg in de Gin-familie… De Wagging Finger “Admiraal de Ruyter”.

Onze vertaling van een klassieke Navy Strength Gin, gebotteld op maar liefst 57,5%. Een ietwat aangepaste receptuur met verse limoen in plaats van de citroenschil en een heel klein kruid toetsje met kruidnagel en anijs. Zorgvuldig stoken en een lange rustperiode voor het bottelen hebben gezorgd voor een heel zachte Gin die ondanks het hoge percentage helemaal niet scherp is. De jeneverbes voert uiteraard weer de boventoon. Heerlijk om puur te drinken maar ook de perfecte partner voor een lekkere stevige Gin&Tonic.

De naamgeving is een hele dikke Wagging Finger naar de Engelsen… Ten eerste is Gin een direct afgeleide van de Nederlandse Jenever (we zeggen het nog maar weer een keer) en ten tweede gaan we onze versie van een “Navy Strength Gin” natuurlijk geen naam van een Engelse zeeheld meegeven. Nee, in het kader van #LetsKickSomeBritishAss en #ReclaimingOurHeritage geven we met onze eigen Michiel Adriaanszoon de Ruyter de Engelsen opnieuw een koekje van eigen deeg..!

De slechts 487 flessen zijn vanaf nu te bestellen bij de betere slijter!

Na het uitbrengen van de verschillende versies Gin in onze eerste 1,5 jaar sluiten we de zoektocht naar de, voor ons, perfecte receptuur af. Geen Exercises meer maar een fles die voldoet aan de eisen die wij stellen aan een goede Gin.

De finale receptuur heeft de mooie frisse citrusinvloed zoals V1.0 die had, de balans van V2.0 en de stevige expressiviteit van V3.0…en we hebben een kruidig tintje toegevoegd in de vorm van een klein beetje Anijs en Kruidnagel…

Met trots presenteren we dan ook DE Wagging Finger Gin….een iets aangepaste verpakking met wat meer info op de fles. Een trotse verwijzing naar onze herkomst met een subtiel vlaggetje en een frisse oranje wax dop. Zijn we nu klaar met experimenteren? Uiteraard niet….we zijn al weer bezig met een limited edition release die in het najaar op de markt gaat komen. Stay tuned….!!

 

 

Ze zijn verkrijgbaar…. de eerste flessen van de Wagging Finger Quercus Rubra Fino. De Gin gerijpt in voormalige Spaanse Fino-sherry vaten. Op 28 oktober van het vorige jaar zijn deze vaten gevuld met V2.0 Gin op 65%. Eind mei is het eerste vat geleegd en teruggebracht naar 44% bottelsterkte.

We kozen heel bewust voor de Fino-sheryy vaten aangezien we gecharmeerd waren van het idee van een Gin op Sherry maar ons tegelijk bewust waren van de mogelijkheid dat het hout binnen n0-time de droge frisse Gin zou gaan overheersen. Dus geen PX, geen Olorosso, geen Amontillado maar Fino. Het ingetogen, minerale karakter afgewisseld met de bloemige tonen geeft de Gin een geweldige impuls en veroorzaakt een bijzondere transformatie.

Op de neus tref je eerst een amandelzoete geur aan die al snel plaatsmaakt voor een meer minerale en meer ziltige invloed. Daarachter houdt de Jeneverbes zich even schuil…In de smaak een zelfde ontwikkeling. Zoet, Mineraal…GIN! Jeneverbes, Kardemom en Koriander. Dit kan uitstekend puur gedronken worden. Ijsklontje erbij en een paar gekneusde Jeneverbessen en klaar. Wil je hem toch in de mix dan bevelen we de Fevertree Clemetine&Cinnamon aan. De kaneeltoets in deze Gin voegt zich perfect bij de invloeden van het Amerikaans Eiken (Quercus Rubra). Ook daarbij 4 of 5 gekneusde Jeneverbessen en wat julienne gesneden reepjes verse Gember.

Deze eerste batch leverde zo’n 360 flessen op. De voorbereidingen voor de tweede batch zijn in volle gang en binnenkort eveneens leverbaar.

Sinds vorige week zijn ze eindelijk breed verkrijgbaar. De laatste versie van onze “Exercises” de V3.0 en de eerste gerijpte Gin, de “American Oak”

Voor de V3.0 hebben we weer niet meer gedaan dan het spelen met de verhoudingen van de gebruikte 8 botanicals. En toch is het weer gelukt om een andere Gin neer te zetten. Hij is wat aardser, de kardemom komt goed door en de nasmaak lijkt een zoetje te hebben voordat de Jeneverbes goed doordringt. We zijn erg benieuwd wat jullie er van vinden.

De “American Oak” is een Gin die meer verdiend dan een Gin&Tonic. Dit drink je puur. Slechts 6 weken rijping in twee 130 liter Nieuw Amerikaans Eiken vaten laat een enorme invloed achter. Nog wel kort genoeg om de frisheid van de citrus te behouden, maar lang genoeg voor een mooie houtinvloed die sporen nalaat van verse gember, iets rokerigs en die de jeneverbes naar nieuwe hoogte lijkt te stuwen. Wat ons betreft een zeer geslaagd eerste rijpings experiment.

Ja hoor, ze is gearriveerd….onze tweede telg van de familie. Exercise V2.0. Wagging Finger doet verslag van haar zoektocht naar de perfecte Gin en daarom komen de Gins in relatief kleine oplages de markt op. Van Exercise V2.o zijn ongeveer 900 flessen gebotteld. Hierna nog 1 of 2 versies voordat we kunnen zeggen dat we de receptuur voor de Wagging Finger Gin definitief gevonden hebben. Maar vrees niet hoor onze experimenteerdrift blijft…Er zijn wat mooie vaten onderweg naar de distilleerderij en daar gaan we leuke dingen mee doen!

Door wat te spelen met de receptuur hebben we geprobeerd (en het is aan jullie om te bepalen of we zijn geslaagd) om nog meer balans te brengen in de Gin. V1.0 had een sterke invloed van citrus en dat maakte de Gin lekker fris. De citrus is nu wat meer naar de achtergrond gedrukt en dat geeft een breder geur en smaakprofiel wat direct opvalt.

En die nasmaak…alsof je een handje perfect gerijpte jeneverbessen aan het kauwen bent. Maar zonder te droog of te bitter te worden. Wij zijn ingetogen trots…Willemijn zou haar hoofd niet schudden. Ze hield niet zo van jezelf op de borst kloppen maar voor een klein klopje maakte ze graag een uitzondering.

Dus snel je naar de winkel voor jouw flesje Exercise V2.o en zorg dat je het rijtje straks compleet hebt. Geef toe dat is vele malen leuker dat dat flesje van de producent die er elke dag 20.000 liter uitpompt. We heffen onze vinger tegen de grootschalige alcoholindustrie weet je nog? We zullen hun ongelijk bewijzen!