WF_logo_tot_vert_zwart_500px
Project description

Gedistilleerd Maatwerk!

Wagging Finger en Filosoof Jenever hebben begin dit jaar de handen ineen geslagen om een Oude Genever te creëren die specifiek bedoeld is om gedronken te worden bij een Hollandse Nieuwe Haring. Een jenever gelagerd op Fino Sherry-vaten met rode bietjes, dille en kummel.

De maand juni is de maand van de Hollandse Nieuwe…het eerste vaatje wordt geveild en door het hele land worden haring party’s georganiseerd. Bij die haring wordt traditioneel ook een glas korenwijn of oude jenever geschonken. Hollandse traditie op z’n best. Samen met Nienke Oostra (Filosoof Jenever) hebben we ons gebogen over de receptuur die aan de basis van deze ultieme ‘Haring Jenever’ moest liggen.

Een belangrijk onderdeel van de jenever is de geheel in eigen beheer vergiste en afgestookte Moutwijn. In dit geval werd voor een moutwijn gekozen die voor 50% uit Gerst en 50% uit Rogge bestaat. De Rogge geeft een mild kruidig karakter aan de moutwijn en zorgt voor een olie-achtig mondgevoel. De moutwijn heeft een aantal maanden gerijpt op een eikenhouten vat waarin voorheen Spaanse Fino-sherry had gezeten. Dit zorgde ervoor dat er een bloemig en mineraal fris karakter aan de moutwijn werd toegevoegd. De gebeide die de oude jenever completeert werd gestookt van neutrale graanalcohol met onder andere jeneverbes, koriander, engelwortel en Sarawak peper. Maar daar zijn we niet gestopt. Er zijn vervolgens ook nog drie esprits gedistilleerd. Deze esprits van Rode Biet, Dille en Kummel maken dat deze oude jenever zo goed combineert met de vettige haring. De aardse biet en de fris kruidige dille en kummel voegen zich heerlijke bij de zilte vis.

Resultaat van dit alles is de “Exercise V2.0” de tweede in een serie van drie Genevers die onder het Wagging Finger label wordt uitgebracht. In het najaar volgt Exercise V3.0.

De beperkte oplage van slechts 243 flessen benadrukt nogmaals dat jenever meer kan zijn dan een industrieel geproduceerd massa product. De kleinschaligheid, de zorgvuldige keuze van de receptuur en ingrediënten en een goed uitgevoerd distillatieproces maken een mooi product dat meer waardering uit eigen land verdient.

Date
Client